Hiihtäminen on suosittu harrastus etenkin täällä pohjoisessa. Talvella on yleensä paljon lunta ja luonnonlumelle pääsee hiihtämään ympäri Suomea. Kun lähtee hiihtämään laduille, niin on tärkeää että välineet ja varusteet ovat kunnossa. Jos vain vetää verkkarit päällensä ja kaivaa varaston perukoilta isoisän vanhat puusukset, niin toki silloinkin pääsee hiihtämään, mutta kokemus voi olla hieman tuskainen. Talvella on myös yleensä pakkasta, joten jos ei ole huolehtinut riittävästä vaatetuksesta, niin voi olla että kylmyys yllättää piankin. Hiihtäminen ei varmasti ole mukavaa, jos tuuli käy puserosta tai takista läpi ja sormet ovat jäässä. Varusteisiin ja vaatteisiin kannattaa siis ilman muuta panostaa, mikäli hiihdät yhtään aktiiviisemmin. Toki vaikka hiihtäisit vain satunnaisestikin, niin on hyvä jos varusteesi ovat kunnossa. Silloin hiihtämisestä tulee paljon mukavampi kokemus ja mieli tekee ehkä jatkossakin lähteä sivakoimaan laduille.

Jos hiihtoharrastus on siis lähellä sydäntäsi, tai olet suunnitellut aloittavasi hiihtämisen, niin lue tätä artikkelia eteenpäin. Kerromme tarkemmin millaiset varusteet hiihtämiseen kannattaa hankkia ja millaiset vaatteet parhaiten toimivat kun lähtee hiihtelemään talvisille laduille. Ota tästä siis parhaat vinkit haltuun.

Hiihtoon tarvittavat välineet

Kun lähtee hiihtämään niin tärkeimmät välineet ovat tietysti sukset ja sauvat. Ilman niitä hiihtäminen ei onnistu laisinkaan. Hyviin välineisiin kannattaa siis panostaa, tai muuten hiihtoharrastus voi pahimmillaan jäädä useiksi vuosiksi tauolle. Esimerkiksi monista isoista marketeista saa hyvän suksi- ja sauvapaketin, mutta jos hiihtää yhtään aktiivisemmin, voi olla parempi lähteä hakemaan hiihtopaketti urheiluliikkeestä. Sillon saa yleensä asinatuntijan apua tarvittaessa ja myyjä osaa kertoa tarkemmin millaiset sukset ja sauvat juuri sinulle olisivat sopivat. Jos olet harrastanut hiihtoa jo aikaisemminkin, voit tilata välineet myös jostain urheiluun keskittyvästä verkkokaupasta. Niissä on yleensä varsin kattava valikoima, sekä asiantuntevaa henkilökuntaa, jonka kanssa voit kommunikoida vaikkapa chatin välityksellä.

Ensimmäinen päätettävä asia on tietysti se, aiotko hiihtää perinteisellä tavalla vai luistelutyylillä. Tämä määrittää sen, millaiset sukset ja monot sinun tulee hankkia. Luistelusukset ovat profiililtaan hieman erilaiset verrattuna perinteisen hiihtotavan suksiin. Monot ovatkin sitten varsin erilaiset. Luistelutyylin monoissa on korkeampi varsi, joka tukee paremmin nilkkaa ja antaa sivuttaistukea. Jos hiihtää luistelutyyliä perinteisen hiihtotavan monoilla, niin nilkat ja sääret voivat kipeytyä pahastikin. Toki lyhyen matkan voi hiihtää, mutta jos hiihtää pidempään, niin paikat voivat tulla todella kipeiksi.

Kannattaa myös huolehtia, että hankkii tarpeeksi pitkät sauvat. Jos on ostoksilla omin päin, niin monesti saattaa käydä niin, että tulee hankittua liian lyhyet sauvat. Ne pitäisi kuitenkin yltää lähelle hartialinjaa. Monien urheilun nettikauppojen sivustolla onkin annettu taulukko, josta voi tarkistaa sauvan sopivan pituuden. Jos olet ostoksilla kivijalkaliikkeessä, myyjä osaa varmasti kertoa sinulle sauvan oikeanlaisen pituuden.

Hyvät vaatteet hiihtoa varten

Hiihtäessä tarvitsee tietysti muutakin kuin vain sukset, sauvat ja monot. On hyvä hankkia hiihtoon soveltuva takki ja housut. Ne on hyvä olla hengittävää kangasta, mutta kuitenkin lämpimät. Monet urheilumerkit ovat tehneet erityisesti hiihtoa varten vaatteita ja tarjolla olevasta valikoimasta varmasti löytyykin sopivat. Hiihtoa varten on hyvä olla myös hengittävä ja tuulenpitävä lakki, jotta pää ei palellu. Samoin hanskoihin kannattaa panostaa, sillä hyvin usein hiihtäminen sujuisi varsin leppoisasti, mutta sormia alkaa paleltaa. Silloin joutuu jättämään hiihtolenkin kesken ja palaamaan takaisin, vaikka mieli tekisi vielä hiihtää pidemmälle. Hyvät hanskat ovat sellaiset, joissa on riittävä toppaus, jotta sormet säilyvät lämpimänä. Joissain hiihtohanskoissa on myös yhdistetty joitain sormia, jolloin ne ovat ikään kuin sormikkaiden ja kintaiden yhdistelmä. Tämä auttaa pitämään kädet lämpiminä, mutta kannattaa testata minkälaisista itse pitää kaikista eniten. Jos hiihtää aktiivisemmin, voi vielä haluta hankkia itselleen lasit hiihtämistä varten. Monesti keväällä aurinko paistaa jo kirkkaasti ja hiihtäessä tavalliset aurinkolasit saattavat olla liian löysät päähäsi. Erityiset hiihtolasit ovat tiukemmat ja pysyvät paremmin paikoillaan.